Hozzávalók:
8 ek liszt,
1 ek zsír,
7 ek vaj (margarin),
2 tojás,
1 kk porcukor,
1 mk ecet, 1 mk só,
3 ek vaníliás cukor.
80 dkg meggy,
6 ek cukor,
3 ek zsemlemorzsa,
3 ek darált dió,
1 kk őrölt fahéj.
Elkészítés:
A
lisztet átszitáljuk, gyúródeszkára tesszük, a közepébe mélyedést
formálunk. Hozzáadjuk a zsírt, egy evőkanál vajat, a tojást, az ecetet,
sót és másfél dl langyos vízzel alaposan eldolgozva, hólyagosra gyúrjuk,
cipót formálunk, a tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és letakarva
fél óráig pihentetjük. Abrosszal leterített asztalon, amit liszttel
meghintünk, kezünk fején lebegtetve nyújtani kezdjük, s az asztalt
körüljárva kézfejünkön nyújtjuk egész addig, míg az asztal széleit is
betakartuk. (A rétestésztának hártyavékonyságúnak kell lennie.)A
megfelelő vékonyságú tészta asztallapról lelógó szélét leszedjük, a
tésztát két evőkanál olvasztott vajjal meglocsoljuk, morzsával
meghintjük. A kimagozott meggyből a cukor, a dió és a fahéj
hozzáadásával elkészítjük a tölteléket. A tölteléket 10 cm szélességben a
tésztára halmozzuk, az abrosz segítségével lazán becsavarjuk, majd
kétfelé vágjuk. A rétest két evőkanál vajjal kikent tepsibe tesszük,
tojással, olvasztott vajjal megkenjük, forró sütőben 30 percig sütjük.
(Tálalás: 6 cm-es darabokra vágva, vaníliás cukorral megszórva.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése